Patrimoni a las III Xornadas de Patrimonio de Pontevedra

La pasada semana, días 3, 4 y 5 de abril, tuvieron lugar en Pontevedra las “III Xornadas de Patrimonio Rural. Patrimonio e Participación” y el proyecto Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I de Castellón fue invitado para compartir, con todos los asistentes, su metodología de trabajo basada en la participación horizontal de grupos en el territorio.
Como sabéis, la coordinación del proyecto Patrimoni es llevada a cabo desde Arsipe. Podéis leer la crónica de las jornadas en la web del proyecto Patrimoni.

Combregar una vegada a l’any no és suficient

Sempre que arriba una data de commemoració general de la cultura o el patrimoni com aquesta, no puc evitar pensar en com em desagraden aquests dies. Pot ser siga un problema meu, ser incapaç de separar el motiu pur amb el seu aprofitament i rendibilitat que se’l dóna per part d’uns i d’altres.

Fent amics! Aquesta pot ser la consigna del post que aquest divendres penjem al nostre blog. Mal anunci i pitjor dia, avui que, oficialment, comencen molts dels actes previstos per a celebrar les Jornades Europees del Patrimoni que, enguany, tracten del Patrimoni Immaterial. No volem amb aquest text engrescar massa al personal. En cap cas estic en contra del munt d’activitats i accions plantejades per a recolzar aquests dies. Però, en la meua opinió, hi ha molts que pensen que amb combregar una vegada a l’any és suficient i apuren els pecats fins que arriba el dia de confessar-se, entonen el “meua culpa”, es claven tres punyades al pit ben sonores i millor vistes i, si t’he vist, no em recordaré fins a l’any següent.

Jornadas_europeas_de_patrimonioProgramar jornades europees del que siga és important. Recordar a la població l’existència d’un valor, d’un recurs o d’una malaltia és important. Traure xiquets perquè solten globus i atraure als mitjans de comunicació i que al telenotícies de la nit es programe la notícia en mig d’un desnonament o d’una brutalitat és important.

Però, aquest, com a molts altres, és un problema polític. De les polítiques culturals i generals que prioritzen la immediatesa per davant dels projectes. El ara pel després. Polítics que no fan política perquè es dediquen a apagar o encendre focs i que gasten el dies europeus del que siga per a donar besets als xiquets i als majors. Política de foto. Tinc molt clar que és fonamental que la gent que no coneix un determinat problema, una certa situació, necessita conèixer-lo de manera generalista. Juntament amb això, tinc clar que el patrimoni i la cultura és cosa de 365 dies a l’any. D’obrir espais de participació i d’implicar a la gent. De baixar les expectatives i de cedir la pressa de decisions a les associacions, grups i persones que aporten el seu temps i el seu esforç en la defensa i promoció de la cultura i el patrimoni.

@angelportoles